Tuesday, March 13, 2012

Bread N Mix Eggs Quiche (nama aku bagi sendiri)

Quiche?? apa tu?? cane nak sebut...??hahah... kalo sebut pun takleh dengar kat cni...so uolz sebut jek la cane pun nak sebut erk...so apa tu quiche..hah ni dia

A quiche is egg custard with savory additions like bacon or cheese, baked in an open pastry shell. The quiche is a favorite and traditional brunch dish, as it is usually served at room temperature or chilled so the custard has time to set up. It is also quite simple to make, and additions of savory ingredients can vary from the most recognizable, Swiss or Gruyere cheese and bacon, to many newer recipes with more modern additions.
sumber dari SINI

sebenarnya takderk sebab pun nak tulis pasal quiche nih....tapi disebabkan ade lebihan roti...yg baru dibeli semalam...(lebihan???) dan sebab today nak balik PERAK,.... again!!!...Dr Nurul Fiza (my sis la) will getting marry tomorrow...so dok carik2 apa nak buat dengan roti tu selain untuk breakfast dan skrg dah jadik brunch...so sangat sesuai la dengan perut yg sangat lapar...terjumpa resepi kat blog KAK IDA . tapi cam bese la derhaka dengan sebab BARANG TU JEK YG ADE KAT UMAH...hehheeh..so tuan punya resepi jangan marah haaaa....oke...kalo nak resepi ori g kat blog kak ida...tapi kalo nak cuci mata...bley jek kat cni...


Roti dicarik2 kan...aku pakai roti Gardenia jek...so tekstur agak lembik lepas bakar...


Letakkan suke hati korang hotdog ke...crab stik ke...mix vege bawang jangan lupa...sedap jugak kalo tambah dgn cendawan butang or bawang putih...huhu...masukkan sikit garam n lada hitam...tumis agak2 layu...then tabur kat atsa roti...bau dan asap sgt mengiyurkan


aku letak telur 2 biji (kalo nak whisk kan pun takpe) b4 tu aku buatkan gravynya... mix kan cream 1/2 cawan n 1 cawan fresh milk...ok la ngam2 ngan roti tu...agak2 terendam..owhh...letak la cheese jugak...cili sos dan sikit lagik lada hitam...


masuk oven 180 degree selama 30 minit...sampai telur masak...kalo suke telur ty gedik2...kurangkan masanya..tapi aku rase nanti kembang tekak...sebab tekstur roti tu sekali lagi aku ingatkan agak lembik...SEBAB...kalo ikut resepi asal roti tu pakai roti france tu...ala roti yg panjang




bau mmg toksah cakap....yummeh...perut tgh lapar...panas2 aku telan....hehehhe...so selamat mencuba...