sibuk sgt pasal hari peladang aku sempat jugak masakkan utk hubby sup daging rusa yang beli petang semalam dengan harga RM 48 sekilo....mahal pulok aku rase...sebab beberapa hari pastu aku terjumpa yang murah RM35 sekilo...tapi dh beli maybe sebab fresh kot...merah lagik daging dia...berbanding yg murah tu...
nak resepi ke???...hmmm aku pun amik dr internet tak ingat dah resepi yg mana...siap aku dh campur kan caranye tgk mana yg mudah simple n tak berat sgt dengan sampah2(rempah2...hubby aku kater)..so kat bawah ni aku tempek resepi erk...
Bahan-bahan :
1/2 kilo daging rusa (aku beli setengah2)
rempah tumis 4 sekawan (agak2 le)
3 ulas bawang putih (hiris)
6 ulasbawah merah (hiris)
sedikit halia (ketuk
sup bunjut
sebiji kentang (direbus dan lenyekkan)
bawang goreng
daun sup n daun bawang
perasa
Cara-cara :
basuh bersih daging rusa dengan tepung
rebus sehingga empuk
tumis bahan-bahan tumis berasingan
masuk sup bunjut bila daging dh empuk (daging rusa tak la liat)
masuk kan bahan tumis tadi ke dalam sup
masuk kan kentang yg telah direbus dan dilenyek...(kalo nak kuah pekat letak la banyak)
letak la garam gula dan aji....
Siappppp!!!!!!!!!!! dah buleh makan..nyum....oooo jgn lupakan cili kicap baru terangkat